EU idømmer Apple og Meta historiske bøder for brud på ny digital lov

Den Europæiske Union har for første gang håndhævet sin nye digitale lovgivning, Digital Markets Act (DMA), ved at udstede bøder til teknologigiganterne Apple og Meta. Apple er blevet pålagt en bøde på 500 millioner euro (cirka 3,7 milliarder kroner), mens Meta har modtaget en bøde på 200 millioner euro (cirka 1,5 milliarder kroner). Disse sanktioner markerer en skærpelse af EU’s indsats for at regulere store teknologivirksomheders dominans på det digitale marked.​

Baggrunden for bøderne

Apple er blevet kritiseret for at hindre app-udviklere i at informere brugere om billigere alternativer uden for App Store. Denne praksis anses for at begrænse konkurrencen og forbrugernes valgmuligheder. Meta har på sin side indført en “betal-eller-samtyk” model, hvor brugere enten skal acceptere målrettet reklame eller betale for en reklamefri version af tjenester som Facebook og Instagram. EU mener, at denne model ikke giver et reelt valg og dermed overtræder DMA.

Reaktioner fra virksomhederne

Apple har udtalt, at de vil appellere afgørelsen og mener, at EU’s krav underminerer brugernes privatliv og sikkerhed. Meta har ligeledes kritiseret beslutningen og hævder, at EU’s handlinger pålægger dem en økonomisk byrde og tvinger dem til at ændre deres forretningsmodel på en måde, der kan skade brugeroplevelsen.

Politisk kontekst og fremtidige skridt

Bøderne kommer i en tid med øget fokus på regulering af store teknologivirksomheder. EU’s konkurrencekommissær Teresa Ribera har understreget, at alle virksomheder, der opererer i EU, skal overholde unionens love og værdier. Der er også bekymring for, at disse handlinger kan føre til spændinger med USA, hvor præsident Donald Trump har truet med gengældelsesforanstaltninger mod lande, der straffer amerikanske virksomheder.

Konsekvenser og næste skridt

Apple og Meta har nu to måneder til at rette op på de identificerede overtrædelser. Hvis de ikke overholder kravene inden for denne frist, risikerer de daglige bøder. EU har også signaleret, at andre teknologivirksomheder som Google og X (tidligere Twitter) kan blive de næste mål for lignende undersøgelser og sanktioner.​

Kilde: Reuters